Criterii intrare în colectivitate

Ce abilități îmi ajută copilul să se integreze ușor în grădiniță?

Înainte să pornească în lume asigură-te că deține abilitățile necesare pentru a fi independent și pentru a se descurca într-un grup de copii.

Începerea grădiniței este un moment destul de stresant atât în viața copilului, cât și în cea a părinților. Deseori adulții se îngrijorează cu privire la faptul că poate nu se va descurca în noul mediu. Dacă, însă părinții îl ajută din timp să dobândească anumite abilități, atunci nu vor exista motive de îngrijorare. Începutul poate fi dificil, însă după aceea copilul se adaptează la noua situație.

Tranziția poate fi emoționantă și provocatoare pentru toți, pentru copil și pentru părinții lui deopotrivă.

Înainte de a începe grădinița, este important să discuți deschis cu copilul despre ceea ce va urma. Explică-i pe înțelesul lui ce înseamnă să meargă la  grădiniță, ce activități va avea acolo și cum va interacționa cu ceilalți copii. Dacă are întrebări sau nelămuriri, răspunde-i la ele și asigură-l că il vei sprjini și vei fi mereu acolo, pentru el.

De asemenea, este ideal să programezi o vizita cu copilul la grădiniță pentru a-i oferi ocazia să se familiarizeze cu mediul, să vadă cum arată o sală de clasă, să vadă jucăriile și să cunoască cadrele didactice .

Pentru a-ți spulbera multe dintre temerile pe care le vei avea este important să aduni cât mai multe informații generale, dar esențiale.

Stabilește cu personalul grădiniței o comunicare deschisă. Fii receptiv la discuții cu privire la progresele copilului tău, la schimbările din rutina lui sau la orice alte subiecte care sunt în interesul copilului.

Dacă ai informații importante despre copil, împărtășește-le cu sinceritate cu personalul grădiniței pentru că în acest fel i se va putea oferi îngrijirea necesară.

Copiii se simt în siguranță atunci când știu la ce să se aștepte. Stabilește o rutina zilnică clară, care să includă trezirea de dimineață, mesele, perioadele de joacă și cele de odihnă. Discutați acasă despre această rutină înainte de intrarea în colectivitate și explică-i că același program îl va avea și acolo.

Înarmează- te cu răbdare. Perioada de adaptare este diferită pentru fiecare copil, pentru că fiecare are ritmul său și reacționează în moduri diferite. Fii înțelegător și oferă-i sprijinul de care are nevoie atât la grădiniță cât și acasă.

1.Mersul singur la toaleta.

  • să știe să-și anunțe nevoile fiziologice și să folosească singur toaleta.

2.Îmbracatul fără ajutor. 

  • să știe să se îmbrace și să se dezbrace singur, deoarece această abilitate îi va fi necesară în momentul în care merge la toaleta, se dezbracă înainte de somn, se îmbracă dupa trezire și se pregatește să iasă afară la locul de joacă.

Bineînțeles că, în caz de nevoie, educatoarele ajută copilul, însă pe copil l-ar ajuta să se descurce cu îmbrăcămintea în majoritatea situațiilor.

3.Mâncatul fără ajutor. 

  • să știe să folosească singur furculița și lingura.

4.Obiceiuri de igiena. 

  • să își spele mâinile singur înainte de a lua masa, dupa ce a folosit toaleta și de fiecare dată când sunt murdare.

5.Păstrează ordinea. 

  • dupa ce termină joaca, trebuie să pună la loc jucăriile.

6.Gestionarea emotiilor. 

  • să recunoască în mod corect reacțiile emoționale de bază, atât pe cele proprii, cât și pe cele ale copiilor de aceeași vârstă.

    Este important să vorbești cu cel mic despre sentimente, să-i explici ce este tristețea, bucuria sau supărarea, de ex. prin cititul cărților.

7.Distractia cu cei de-o varsta.

  • creează cât mai multe oportunități de joacă ale micuțului cu alți copii.

Datorită acestui fapt se va integra mai ușor în grupa de la gradiniță. Învață-l să împartă, cum să rezolve calm conflictele și cum să stabilească limite.

8.Înțelegerea instrucțiunilor. 

Copiii nu ascultă întotdeauna de parinți, însă ar trebui să înteleagă instrucțiunile pe care le primesc de la ei. Dacă ai impresia că nu întelege sau nu aude ceea ce-i spui, este absolut necesar sa contactezi un specialist.

9.Vorbirea și comunicarea. 

Copilul ar trebui să spună ce nevoi are și să comunice cu alți copii și adulți, iar în caz de nevoie să ceară ajutorul.

Înainte ca un copil să înceapă grădinița, observă-l cu atenție. În cazul în care nu stăpânește încă o anumită abilitate, nu neglija importanța de a-l învața, crezând că va ajunge să facă acest lucru la grădinița. Începe cât mai repede să-l sprijini pe copil, iar dacă este ceva ce te neliniștește, apelează la sfatul unui specialist adecvat.